onsdag 10 februari 2010

D är på g!

Vitamin D genomgår just nu en sorts renäsans. Det är precis som selen var på 80-talet, antioxidanter på 90-talet och... ja, vad var det som var i ropet under 00-talet egentligen?
En av gårdagens förläsningar handlade om just D vitamin. Det har visat sig att sedan solskyddsråden har börjat ges för knappt 20 år sedan så har en del sjukdomar ( diabetes, cancer, depression mm) ökat och man tror att det kan finnas ett samband mellan D vitamin brist och dessa.

D vitamin bildas i huden mha UVB strålning och det krävs mer än 45 graders lutning på solens strålar för att det ska funka. Och i Sverige ligger solen lågt under vinterhalvåret så då går vi ständigt med låga D vitamin nivåer. Fisk är en annan D vitaminkälla men man måste äta typ 2 kilo laxpuding för att få i sig den mängd D vitamin som annars bildas vid 30 minuters helkroppsbestrålning! Och sämst ligger till de som är mörkhyade, ungdomar som sitter inne vid sina datorer, de som har heltäckande klädsel året runt m fl. Krämer med solskydd blockerar effektivt UVA samt UVB och leder till sämre produktion av D vitamin i huden!

Man har sett att D vitamin brist leder inte bara till benskörhet men ger även allmänna muskel- och skelettsmärtor, depressioner, trötthet, ökad infektionsbenägenhet, diabetes och i vissa fall svårbehandlade psykoser mm. Man har sett samband mellan mödrars D vitaminbrist och utveckling av schizofreni samt autism hos barnen!
Detta är otroligt intressant ffa ur medicinsk synpunkt och det ska bli kul att följa forskningsrönen kring D vitamin. Till dess - ät bra med fisk, ta gärna extra D vitamin speciellt om du är trött, deppig eller har muskelsmärtor och se till att träna ute!
Här kan du läsa mer om D vitamin!

2 kommentarer:

  1. Skulle gärna läsa det här grymt vinklat, så det nästan skulle vara ok att sola...inne i en plastgrunka...:)

    SvaraRadera
  2. Tack för tipsen! Tror att jag behöver lite D och framför allt de två fiskallergikerna vi har i familjen. Skriv gärna mer om du "ramlar" över något :)

    SvaraRadera