söndag 28 mars 2010

Premiärmilen

blev det inte för mig! Inte tävlingen alltså. Men det blev i alla fall en första joggingtur sedan 1,5 vecka. En envis snuva och hosta har hindrat mig från att löpträna men nu j****r är jag på gång igen! Och tänk - det är vår, fåglarna kvittrar, dikena är fulla med isvatten och det är barmark!
Kroppen är pigg och energisk. Så här kan man ha det när man har det som sämst, eller hur?

lördag 27 mars 2010

torsdag 25 mars 2010

Jag är INTE Ultra

Inte ännu i alla fall, inte i verkligheten. Bara i mina söta träningsabstinensdrömmar. Så går det när jag är sjuk och pausar från träning. Häromnatten yogade jag och försökte mig på huvudstående, gick inget vidare dock! :o)
Inatt var det lugnt; säkert för att jag var på cirkelträningen igår kväll! Det var härligt men jag bromsade mig lite för att jag var inte helt frisk. Imorse kom straffet: mer snuva. Så nu blir det att avvakta några dagar till. Längtar efter ett långpass. Långfredag verkar vara en passande dag för det?

Idag ska man (?) äta såna här! Hur brukar ni ha era våfflor? Jag gillar mina med gräddfil, rödlök och stenbitsrom på!

onsdag 24 mars 2010

Jag kom FYRA i ULTRAtävling!

Trots ihållande förkylning och därav fråvaro av löpträning senaste veckan så har jag faktiskt deltagit i en ULTRAtävling typ Skövde 6 -timmars. Jag har som mest sprungit halvmara så döm min förvåning när jag klarade utan problem 48,9 km på knappa 6 timmar! Och kom på fjärdeplats dessutom! Jag var så stolt och min löpförmåga hade då inga gränser...
Tills jag vaknade (mycket trött och med träningsvärk?) ur den sköna drömmen...
Jag vill börja träna NU så jag bestämmer mig at NU ÄR JAG FRISK! sådetså.

måndag 22 mars 2010

Med risk att bli ovän med många...

Jag vet att vi har haft vinter länge nog, att det har varit runt minus 30 hos oss, att snön har legat konstant i 4 månader och att alla längtar efter vår. Men jag kan inte låta bli att tycka att det är otroligt vackert med all snö och blå himmel i morgonens krispiga minus 14!
Ha en bra dag allihopa!

fredag 19 mars 2010

VILA

Gjorde mina 100 armhävningar imorse och kände mig inte helt 100 - näsan ömsom rann, ömsom täppte till. Som varje fredag packade jag ner löparstassen men kom på bättre tankar på eftermiddagen när jag förstod att jag inte var helt frisk. Så idag är det vila. I dubbel bemärkelse - Piratfarsan har äntligen gått ut med grabbarna så jag är SJÄLV HEMMA! Nåja, barnen sover på övervåningen och katterna tassar omkring men det känns som en härlig solo kväll!
Vad gör ni denna fredagkväll?

torsdag 18 mars 2010

100!

100 armhävningar före frukost!
Hänger du med på denna utmaning?
Du behöver inte göra dem på raken. Jag kör 5x20!
Kom igen! Beach 2010 hägrar! ;o)

onsdag 17 mars 2010

Tankens kraft

Sanningen är att det är svårt att uppnå något i livet eller förverkliga sina drömmar utan tankens kraft. Och förstås en hel del engagemang och jobb från egen sida. Men i dagens stressade västerländska värld vill folk ha resultat här och nu helst utan att anstränga sig. Jag möter detta problem varje dag på jobbet; folk lägger fram sina problem på bordet: "här är de! fixa de här åt mig" och det kan ta många möten innan de förstår att de har ansvaret och sitter inne med svaren till hur de ska lyckas. Det är intressant att undersöka deras hjärna - förstå hur de tänker för att lättare och mer pedagogiskt stötta i en förändringsprocess. Och det är så spännande att i många fall bevittna den "resa" de gör för att må bättre. För på mitt jobb är det det det handlar om - folk vill bli smalare, ha bättre kondis, vara mindre stressade, mer lyckliga och tillfreds. Jag är inte helt olik dem - jag vill ofta att saker ska hända samma minut som jag bestämmer mig för det (dålig hårdag? MÅSTE klippa mig samma förmiddag!) och borde faktiskt lägga ner mera tid på att dissekera mina tankar. Som nu när jag har tagit bort flera ångestdämpande saker - sötsaker, alkohol och shopping. Inte för att jag varit ohälsosamt förslavad under dessa men det är så spännande att se vad som händer! Och vet ni vad som händer? Jo, jag är ännu mer fokuserad och effektiv på jobbet, jag letar efter nya projekt att påbörja, jag pillar mer på mina nagelband och jag tar gärna en eller flera "tittar" i kylskåpet på kvällarna! Samtidigt är jag mer pigg, har försökt låta bli att plocka så mycket hemma, kan numera ta en lässtund och ser framemot alla träningsutmaningar! Intressant!

Tankens kraft... Igår firade vi att Piratfarsan har fått ett nytt jobb! Så roligt med en ny början för honom. Det kommer även vara en del nytt för oss härhemma. Han har varit väldigt fokuserad vad gäller detta jobb. Från första stund efter intervjun har han visualiserat sig själv på den nya arbetsplatsen, läst på om sin framtida arbetsuppgifter mm. Det är då man lyckas!

Tankens kraft och visualisering. Inget främmande för en löpare men inte alltid lika lätt att genomföra. När jag läser folks bloggar så märker jag snabbt vilka som har vasst pannben - deras inlägg andas beslutsamhet och de uppnår oxå det de vill, även det omöjliga.
Där har jag mycket att lära.
Just nu har jag en idé och Piratfarsan är med på den. Detta visualiserade jag hårt under dagens
löptur.
Se här:



Vi kommer lämna barnen hos farmor och farfar som bor bara 4-5 mil därifrån, så vi slipper "gråta efter mamma"-scenariot. Undrar förresten hur långt han sprang den lille killen?

måndag 15 mars 2010

Sådärja

Då var en del av dagens träning avklarad redan 07.45 efter en timme på jobbgymmet med bästisen! 30 min crosstrainer + 20 minuter core samt överkroppsstyrka.
Jag har haft känningar av mitt vänstra lår sedan 5 dgr; har löptränat trots det men det har varit smärtsamt i varje steg. Tur att bästisen är en välutbildad och mycket duktig sjukgymnast och kunde ställa en diagnos: det är överansträngning i ileopsoasmuskeln dvs inget fel i quadriceps vilket jag trodde. Hon säger att felet sitter mot höftkulan till och jag ska jobba "close chain" dvs ha vänstra benet fixerat. Jag vet inte om jag fattar bakgrunden så bra men löpning= ej bra crosstrainer=jättebra vissa styrkeövningar= OK. Jaja. Jag vilar några dagar och gör ett joggingförsök på onsdag igen. Det gick ju bra på långpasset igår trots att jag haltade mig fram! ;o)

söndag 14 mars 2010

Vårbestyr!

Idag var en härlig vårdag.
Jag och sönerna låg i vår snöbivack, fikade och kisade mot solen. Grannarna höll på med vårbestyr - grävde fram sina bilat, några putsade fönster, en del var ute och promenerade.
Vi mötte våren genom att... vädra mina löpartights ordentligt.
Först fick de följa med Piratfarsan på hans bloggjogg med Daniel och Janne och fick insupa stadsluft i ca 16 kilometer. Sedan, utan tvätt emellan (!) åkte de på min bak och var ute på våra landsvägar i ca 13 km. Ca 3 mil på en dag! Inte illa tightsen!
PS/ det är inte månadens köpstopp som gjorde att vi hade samma tights på oss idag, utan mera en miss i tvättplaneringen!

torsdag 11 mars 2010

Träningsvärk from HELL!

Ja, så kan man sammanfatta dagens muskelstatus. Jag vet inte riktigt vad som gett mig denna träningsvärk som idag sitter mest i vänstra lårets framsida - måhända en kombination av flera träningsdagar på raken (inget ovanligt) - löpning, yoga, löpning, cirkelträning, utan vila emellan. Yogapasset var ju nästan 2 timmar långt och nytt och kändes krävande. Cirkelträningen har jag inte varit på under ett par veckor och ett fokuserat 90 minuters pass känns ju.
Hursomhelst var min plan idag att ta ett tempopass ute. Jag blev så inspirerad av denna fantastiska tjej som på några år gått från softare till löpare! Och idag sprang hon milen sub 50! Bra jobbat!

Givetvis blev jag sporrad av hennes prestation till att försöka springa milen så fort som möjligt. Men hur gör man det med ett värkande vänsterlår, i motvind och backig terräng samt med glashal väg (jag lämnade mina Yaktrax hemma när Piratfarsan som sprang ca en timme före mig försäkrade att vägen var helt torr!)? Jo, man vässar sitt pannben och fokuserar på andningen för att inte tänka på smärtan i låret vid varje steg. Och det gick ju ganska bra:

Distans: 9,2 km
Tid: 52 min
Träningsglädje: 4 under löpningen, 10 efter! ;o)

Ni undrar säkert hur det går med detoxen och då ffa köpstoppet? Ganska bra. Abstinensdrömmarna har försvunnit och jag kan lugnt bläddra i tidningar eller gå i en affär utan att lockas till att köpa på mig saker som är bra att ha, eller som jag tror att vi/jag behöver. Istället har jag börjat fundera på vad vi och jag verkligen behöver och kommit på bra saker som annars försvinner i mängden av trams. Så en lista skapas av grejer som kanske kommer att köpas längre fram, och då med fokus på kvalitet!

Maten fungerar bra, bra balanserad kost minus socker. Detta trots att jag håller på att för fullt baka en massa surdegslimpor varje vecka! Mmmmm... Tror att min lingonlimpa är klar nu. Måste rusa! Ha det!

måndag 8 mars 2010

Yoga!

Andra detoxveckan har börjat mycket bra - först en halvdag på jobbet för att kunna vara ute i snön med barnen! Gungorna skottades fram och minstingen fick äntligen utlopp för lite gungning modell skyttegrav! Och sedan fick kroppen sit i form av ett yogapas.
Ikväll har jag varit på en alldeles ny för mig yogaklass. I höstas gick jag en nybörjarkurs för en fantastisk lärare. Hon halvt om halvt lovade en fortsättningekurs nu till våren men det blev ingen då deltagarna inte kunde enas om en passande tid! Men jag upptäckte via henne ett annat ställe här i Vallentuna som har flera asthanga-klasser för läraren Kim. Det var lite nervöst för jag var osäker om denna grupp skulle passa mig. Och det gjorde den! Vilken fantastisk genomkörare i nästan 2 timmar av Primary Series! Ojojoj så mycket bra justeringar jag fick. Jag var varm och svettig och öm i kroppen men skrattade en del oxå! Och vilken fokus det var!
Tänk så nyttigt det är att byta lärare och få nya infallsvinklar! Den här klassen ska jag försöka gå så många måndagar jag kan! Jag märker att jag tappat lite när jag kört yoga på egen hand i ett par månader - jag får ju inte hjälp med justeringar och gör inte helt rätt samt "fuskar" lite genom att inte ta ut rörelserna och ffa inte stanna länge nog i dem! Jag inser nu hur naiv jag var för snart ett år sedan då jag trodde att jag kunde yoga helt på egen hand. Vi behöver våra lärare här i livet!

söndag 7 mars 2010

Första detoxveckan avklarad!

Så nu har det gått en vecka med ffa köpstopp men även minus socker, minus alkohol med mer sömn, mindre datortid etc. Hur har det gått egentligen?
Sockernedskärningen har fungerat bra även om jag gjorde ett litet avkall igår när vi hade 3-pojkskalas hemma hos oss. En liten (?) bit White Lady-tårta slank ner men förvånansvärt nog så framkallade den inte något sug efter mera. Kosthållningen har för övrigt varit väldigt bra och det i kombination med att inget alkoholhaltigt har förtärts under veckan har gett pigghet i kroppen och ffa bra drag i träningen!
Alkohol dricker jag inte så mycket av i vanliga fall; det blir kanske 2-3 glas vin på en helg och egentligen är det sällan som jag tycker att alkohol tillför mig något. Tvärtom så ökar det mitt matsug så att säga stopp till det var inte så svårt!

Köpstoppet har gett faktiskt en del cold turkey! Speciellt när jag var i ett köpcentrum i fredags på jakt efter några presentkort som gåvor till mina syskonbarn som fyllde år. Så mycket fint (?) i alla skyltfönster, saker som jag gärna skulle kunna köpa men - behöver jag dem egentligen? NEJ! Jag gick raskt vidare trots att det sög i betalfingret när jag såg att det var bokrea.
Det mest överraskande kom dock inatt när jag hade en riktig abstinensdröm!
Har ni aldrig haft en sådan? Jag hade en sån för jättemånga år sedan när jag skulle gå ner i vikt och var väldigt strikt för att inte säga dumsnål med kosten. Jag drömde att jag åt och njöt av Mozartkulor! Det roliga var att jag aldrig i hela mitt liv ätit sådana!
Inatt drömde jag att jag köpte en limpistol för 11 kronor!!! Utan limpatroner! Jag tror att jag köpte ett par grejer till för småpengar och direkt fick jag riktig ångest mitt i drömmen: "Nej, jag har brutit mot mitt köpstopp!" ;o)
Det blir spännande att se vad denna vecka kommer att bjuda på!

onsdag 3 mars 2010

Utmanad

Tredje detoxdagen har gått bra. All reklam och diverse klädkataloger som frodas i vår brevlåda åker direkt in i pappersinsamlingen utan att bli öppnade och bläddrade i. Ingen idé när jag har köpstopp; det är ju annars som att lukta på tårta i 3 timmar när man vet att man inte får smaka!
Precis hemkommen från kvällen runda i total mörker - glömde pannlampan. Trots det var det njutningsfullt och kul att öva upp mörkerseendet. Vurpade i en uppförsbacke när jag sprang in i en hård snödriva! Det gick bra. Det måste vara vår i luften för jag känner inte längre något motstånd att ge mig ut i mörker och kyla; som om kroppen vaknat ur vinterdvalan och vill vara aktiv!

Jag har blivit utmanad av Filifjionkan på att skriva 6 underliga/konstiga saker om mig själv!
Då kör vi:
1. Jag har sedan barnsben älskat Indien men tyvärr besökt det landet bara en gång. Jag tror att jag levt i Indien i ett tidigare liv!
2. Jag kastar mig gärna och ofta in i nya saker och utmaningar, nästan maniskt och till 150%!
3. Jag har träffat Moder Teresa som varit min idol.
4. Jag har kört i diket med en riksha, nykter...
5. Jag älskar "På spåret" och även "Halvåtta hos mig".
6. Som liten ville jag sjökapten med tatueringar (Det sista har slagit in). Sedan kosmonaut, bibliotekarie och även biolog. En period ville jag bli nunna!

Jag vet inte om det är så konstiga saker egentligen men den som känner sig utmanad får gärna skriva underliga saker om sig själv på sin blogg!

tisdag 2 mars 2010

Detox dag 2


Andra dagen av min livsdetox som Nina skrev i en kommentar och ännu ingen cold turkey! :o)
Jag har sett till att sova bra och yoga 20 minuter varje morgon med fokus på andningen framför allt. För att vara väl förberedd och fokuserad, för att vara lugn och avslappnad. Dagarna på jobbet har varit lugna och jag har inte stött på så många svårigheter just där. Men jag märker att när jag blir trött eller tappar fokus är det så lätt att bara klicka lite på datorn och överösas av information, reklam, prylar...
Första fighten kom idag och gäller utmaning nr 1 och den viktigaste - köpstoppet dvs att inte öppna plånkan i onödan. Bara mat och det nödvändiga. Inga "bra att ha"-grejer, nåt litet till hemmet, nåt till barnen, den där påsen med nötter som jag ju kan ha i några dagar men klämmer i mig i bilen på vägen hem, inte ens en titt på Loppan för några second-hand fynd.
Det är svårt; jag öppnar tindingen på morgonen och ögonen faller automatiskt på reklam. När läste jag hela tidningen senast? På vägen hem ett stopp på ICA för några baslivsmedel som saknades hemma. Tog inte den vanliga rundan, den som de smarta handlarna planerat in noga med affärsutformare för att vi ska fastna vid de varor de vill att vi ska köpa, saker som vi egentligen inte behöver. En tanke väcks: vad behöver man egentligen och hur mycket mer köper vi bara för att vi sitter i händerna på handlarna och påverkas av reklamen? Jag skulle tippa att säkert en stor del (40%?) av det jag köper klarar vi oss utan. "Men vi måste ju konsumera i lågkonjunkturen för att ekonomin ska rulla på" hör jag någon säga och det är klart att det ligger en sanning i det men kanske kan vi konsumera lite mer medvetet och ffa kvalitetsvaror istället.
Nästa gång du handlar ta en annan runda på din ICA, tänk efter innan du går in vad du behöver och försök att hålla dig till det. Blir det lätt? Kommer du ändå hitta i din varukorg några saker som du nyligen sett i en reklam eller något som är "bra att ha"? Fundera över vad du verkligen behöver, vad du klarar dig utan och vad du handlar bara för att fylla en inre tomhet?

måndag 1 mars 2010

Vit månad


Men jag syftar faktiskt inte på all snö som ligger och kommer säkert ligga kvar ett bra tag framöver!
Jag har tänkt att ha en på flera plan hälsosam månad. Jag märker att jag i perioder är stressad och gör en massa saker utan att tänka på vad jag gör egentligen eller för att döva stressen: jag köper en massa onödigt trams, jag äter utan att känna smaken plus att det slinker ner en del som jag inte mår bra av (läs socker, vita kolhydrater mm), jag glömmer att dricka vatten utan häller i mig en massa kaffe och the, jag tillbringar onödigt mycket tid vid datorn (ja, jag fastnar så lätt i saker!).
Så nu ska jag ha en vit månad vilket innebär:
- köpstopp (bara det nödvändigaste köps)
- 0 socker/snabba kolhydrater
- 0 alkohol
- mindre datortid
- mera vatten
- mera sömn
- mera mindfullness i allt jag gör
Detta är ett experiment, ett slags detox. Jag vet inte alls vad jag kommer att få ut av det men jag hoppas på att konfronteras till fullo med all min rastlöshet och stressutlöst ångest och stilla begrunda den och inse att jag överlever och kanske till och med mår bra utan att döva den! På köpet (haha) får jag kanske några kronor över till semesterkassan och mera tid till mina fantastiska grabbar!
Jag lovar att dagligen rapportera om mina iakttagelser av känslor, tankar etc.
Då kör vi!

Vinst


Titta vad som kom med posten idag - en finfin sport bh jag vann hos Miss Agda.
Det blir extra kul att träna styrka i den ikväll!
PS. kvällen träning i Pink Soda BH avklarad.
Uppvärmning: 10 burpees + 10 pajashopp, 9 burpees + 9 hopp osv
Styrka 3x10 av: benböj, tåhävningar, utfall, rygg-ups, armhävningar + höftlyft
+ 3x30 sek planka
Resultat: varm,s vettig och trött! ;o)

Sammanfattning februarimånad

En bra månad i alla fall ur löparsynpunkt - 111 km sprungna vilket gör februari till en första mängdmånad sedan augusti ifjol! Bra jobbat Pladuska! Jag har åter vågat mig på långpass, bara igår blev det 17 k!
Det är skönt att känna igen min kropps reaktioner; de första 5 k är sega och det gör ont i vaderna, efter 7 k känns livet och ffa löpningen underbar och efter 13-14 k är det dags att fylla på vätska. Det sista kunde jag inte igår (hade inget vatten med mig) och fick springa 2-3 k med vätskebrist - inte kul men lärorikt att lära mig hur min kropp reagerar. Jag fick glaskupekänsla + huvudvärk, hade svårt att fokusera med ögonen och tog snedsteg!
I vanliga fall brukar jag få lite ont i ryggslut efter 12 k men inte igår (coreträningen ger resultat!) och även stelheten kring SI-lederna (bäckenleder mot ryggraden) har uteblivit! Då är det dags att utöka passen. Jag märker i hela mig att kroppen upplever lite vårkänslor - jag har inga problem med motivationen till löpträning vilket jag dragits med under perioder i vinter. Hurra!
Har ni oxå vårkänslor?
Tyvärr har det inte blivit så mycket yoga som jag önskat, bara 1-2 kosta pass i veckan men där ska det bli ändring under marsmånad. För nu blir det en väldigt speciell månad!
Stay tuned, mer om detta kommer under dagen!