onsdag 29 april 2009

Statistikstress

Så här glad är jag efter mitt långpass!

Jag har bestämt mig för att springa minst 100 km per månad vilket jag för första gången kunde hålla i mars. Idag fick jag lite panik - det återstod 11,2 km till det uppsatta målet och ikväll skulle jag ju styrketräna. Imorgon är det Valborg och fest med grannarna. Alla möjliga alternativ ställde jag fram: springa på lunchen imorgon? Nix för det är möte. Springa före festen? Hinner inte för den börjar tidigt. Morgonträning? Tja, skulle gå men inte det roligaste när jag lämnar hemmet 06.45 för jobbet. Men det löste sig när mina styrketräningskompisar föreslog att vi skulle träna en annan dag denna vecka! Yes - det blev alltså ett långpass ikväll.
12 sköna kilometrar med ett nästan overkligt älgmöte på slutet när två djur sprang ut kanske 20 meter framför mig med den blodröda skymningshimlen som bakgrund! Det ni!
Och nu ska jag välja återhämtningsmat: Gainomax på is eller chokladkaka? Vad tycker ni?


Det blev banan-Gainomax. Inte lika gott som kakan men kakan ska till jobbet imorgon!

Brödfrossa


Senaste 2 veckorna har jag ökat mängden kolhydrater (är det pga ökad intensitet i träningen som jag är mer sugen?) vilket skapar för mig en ond cirkel av ökat sug för just kolhydrater. Kulmen kom igår då jag efter långpromenaden hittade en sista surdegslimpa i frysen och kunde inte motstå att ta ett par rejäla mackor! Vikten är ju därefter när jag brödfrossar.... Men det är lugnt, jag kan sambanden nu i alla fall och vet hur jag ska styra tillbaka.

Appropå surdegsbröd så är det nu exakt 1 år sedan som jag blev frälst i bakandet genom denna blogg. Och som sagt - nu är sista limpan borta så det är dax att baka mera. Mer risk att det blir mer frossa! ;o)

tisdag 28 april 2009

Dagens yoga


Idag blev det en rask timmeslång kvällspromenad som genererade en hel del steg!
Uppfriskande. Sedan fick jag hjälp av min granne, som går på yoga varje vecka via jobbet, att göra Solhälsningen, Duvan, Katten, Hunden... ja, det var inte några fler djur vad jag minns!

Det finns ju massvis av asanas + att det verkar finnas olika sätt att göra de på för att inte nämna andningen. Stressande för en rookie men jag tar det lugnt. Jag tänkte köra solhälsningen varje morgon + lite andning. Har kollat på Youtube som är en fantastisk lärokälla den sk ujjayi andningen och kommit fram till att det är ju den andning jag automatiskt kört i många år när jag mediterat, tränat kampssport och gjort tai-ji. Inget konstigt med andra ord. Just nu i alla fall för jag har en ödmjukhet och vet att som nybörjade tror man att man greppar SÅ mycket av det nya! ;o) Ytan mot okunskapen är ju så liten som den lilla kunskap man besitter så här i början.

För att inte köra igång med för mycket blir det alltså en övning åt gången tills jag känner att jag har flyt i den och då lägger jag på nästa. Risken är annars att jag ska göra ambitiöst ett helt program vilket slutar med att jag har en bok öppen, gör allt halvhjärtat mm. Jag lär av mina tidigare misstag. Jag är ju ivrig av min natur.... och har lätt för att slarva.

Jag väntar med spänning på några DVD:s och en yogabok jag beställt. Har idag sneglat lite på yogamattor men det kan vänta ett tag. Sen har jag hittat ett ställe som har intesivkurser och som verkar bra, kanske något efter sommaren om yogaivern håller i sig?
En fråga till er som är mer yogavana: ska jag värma upp på något sätt före Solhälsningen? På bilden ovan ser man att hon kör ett ben åt gången bakåt medan i en del instruktioner hoppar de bakåt istället. Vilket är bäst i början?

måndag 27 april 2009

Surya Namaskar

Imorse var det premiär för mitt lilla yogapass - det blev ett par Solhälsningar, på prov.
Jag ska fortsätta varje morgon några minuter och utöka alltefter. Jag är nyfiken - hur vig kan jag bli, hur stark? Hur bra kan jag må med att vara just jag genom att praktisera yoga?
En ny resa har börjat...

Ont ska med ont fördrivas

Träningsvärken var ännu jobbigare idag men jag kunde bara inte strunta i mitt planerade löppass... för månadsstatistikens skulle - jag ska ju upp i 100 km per månad!
Eftersom L1 skulle vaccineras idag så tog jag ledigt halva dagen - tänk så skönt det skulle vara att jobba halva dagar för jämnan! Väl hemma bytte jag om snabbt och gav mig ut - haltande och stel. Men efter 2,5 km lättade det faktiskt och jag kunde genomföra ett återhämtningspass på 7,5 km. Bra jobbat! Som avslutning på träningsdagen har jag nu hoppat lite studsmatta och släpat gamla trästockar till vår eldningsplats där vi ska fira Valborg på torsdag! Nu ska jag sätta mig i den nyuppsatta hängstolen i uterummet - gunga lite, dricka lite te och blicka mot solnedgången bakom skogen. Kan man ha det skönare?Saknar redan min nya träningskompis Coyntha! Foto: Jane.

Goodie bag

Här ska jag redovisa för den generösa goodie bag vi fick på BBC. Det var en ursnygg ljunglila NIKE-väska med en praktisk lillväska på snöre - nu blir det en baggis att hitta mobilen, nycklarna mm. Slut med grävandet. Inuti fanns det:
4st Gainomax Recovery
1st Bonaqua-äpple
2st Wella hairspray
1st hth bodycreme
1st Casall vattenflaska och 2st svettband
1st SILVA stegräknare
2 st Te - FRIGGS
1st Majs&Quinoa kakor Friggs
1 pkt antioxidanter Friggs
1st Protein bar och 1st protein pulver Whey Class++ - DALBLADS
1 st Natrilett bar
1st Deo- Ldb
1st påse ekorrens ekologiska godis
1st bok "Pulsträna" med Jonas Gustrin
Vi fick också en CRAFT funktionströja med BBC loggan på ryggen - ursnygg!
Samt diversebroschyrer varav en väldigt intressant för mig som fyller 40 i år och ska önska mig något - Kajak och uteliv!
Tack alla sponsorer och arrangörer!

söndag 26 april 2009

Stel som en pinne eller...

... träningvärk from hell!
Imorse kunde jag knappt komma ut ur sängen och värre blir det hela tiden. Jag som tänkte ta ett löppass imorgon... Det blir inte med så snyggt löpsteg i all fall!
Men från början.
Igår var det dags för BBC, premiär för mig. Jag körde iväg tidigt för att hitta en bra parkeringsplats vilket var lätt. Utanför Planet Fitness träffade jag bla Anna och Andrea - för första gången IRL! Jättekul. Så småningom var det insläpp och då fick vi träffa arrangörerna bl a super-duper trevliga Sofy. Allt var så välorganiserat - lappar på de fina tröjorna från Craft, namn på skåpen, schema till passen mm. I skåpet väntade en goodiebag fylld med en massa bra grejer. Mest glad blev jag nog för de goda téerna från Friggs och boken "Pulsträna" av Jonas Gustrin.
Sen var det dags för passen. Jag valde yogan först för att vara pigg till Boot campen men ojojoj vilket krävande yogapass detta var. Vi bände på oss själva och stod i en massa knasiga ställningar och jag lyckades nästan stå på huvudet! För övrigt insåg jag att åldern börjar ta ut sin rätt (haha, måste ju skylla på nåt) och att jag ska bli bättre på att töja mina hamstrings efter löppassen! Guuud så stel jag var. Men det var kul och jag blev inspirerad att köra lite mer cirkusyoga som instruktörer kallade den formen.
Sen var det verkligen 5 minuters ombyte och jogg till Hagaparken där vi möttes av en marinsoldat! Alla mina fördomar om boot pass eller military training besannades och vilken tur för det! De båda instruktörerna körde en mild militärstil ochvar lika trevliga som bra på att ordinera omöjliga övningar. Passet var tufft och mycket fysiskt krävande, mot slutet hade jag en grym tränignsvärk... redan! Och en massa löv i håret och på kläderna!
Klart det roligaste passet på hela dagen!
Efter en skön dusch var det dax för lunch med Coyntha och Malin och runrunner. Vi kunde knappt äta, adrenalinet blockerade matsmältningen bra!
Sedan följde en kostföreläsning med Mela som var väldigt pedagogisk och proffsig. Jag lärde mig en del nytt om energi, förbränning mm. Ha, nu vet jag att morgonträning inte är det effektivaste för fettförbränning då kroppen under resten av dagen ställer in sig på att bränna kolhydrater istället!
Efter det var det dance-pass + 17 minuters coreträning med Caroline. Dansen var verkligen kul även om jag hade svårt att hänga med. Grym musik!
Nu började kroppen säga ifrån trots att jag fyllde på med energi mellan passen så på Functional moves som är helt enkelt funktionell träning ( I love it!) var jag mäkta matt och hade svårt att prestera på topp men gjorde mitt bästa.
Det bästa med BBC - att få träffa alla trevliga och hängivna bloggare, som man har så mycket gemensamt med och få svettas och skratta tillsammans.
Det var en fantastiskt dag, stort tack till arrangörerna!
Tur att det inte fanns något pass som gav tränignsvärk i fingrarna... då hade ingen kunnat skriva nåt i sin blogg idag!
Just det... jag var så hungrig när jag kom hem att jag slukade 5-6 raggmunkar och fyllde på med en hel del ostbågar och mörk choklad till Robinsom. Det gäller ju att lyssna på sin kropp, eller hur!
Bilder kommer att finnas på Facebook i BBC gruppen, om några dagar. Det ska bli kul att se dem! Med Anna och Coyntha

fredag 24 april 2009

Imorgon gäller det!

Känns lite pirrigt inför morgondagens Blogger Boot Camp 2009! Det ska bli så kul att träffa de andra bloggarna ffa Coyntha som jag missade på Premiärmilen.
Ett fullspäckat schema väntar: yoga, Boot Camp i Hagaparken, kostföreläsning, functional moves, dance mm. Oj så kul det blir och som jag har längtat att få ägna en hel dag åt att bara träna järnet! Under tiden kommer mina kära pojkar att hoppa sig svettiga på vår nyinköpta studsmatta!
Nä, nu ska jag gå och packa min väska!

torsdag 23 april 2009

The loneliness of the long distance runner

8,5 km uppdelat på etapp 1, styrketräning + etapp 2 kan inte kallas långdistans men känslan att springa i skymning på lätta ben med Rush i hörlurarna var alldeles underbar. Det var bara jag och vägen framför mig och den blåsvarta himlen.

onsdag 22 april 2009

Att följa sin cykel


I senaste numret av Topphälsa fanns det en artikel om PMS, hur man kan lindra besvären mm. De hade ett uppslag som handlade om hur man ska träna under olika faser i menscykeln. Deras rekommendation var att träna högintensivt under den första veckan (då man har mens) för att lindra ev mensvärk gm endorfinerna samtidigt som man skulle tänka på att fylla på järnförråden! Kan hålla med om detta. Sen var det blabla träning 3 gånger i veckan, varierat blabla. Det intressanta var veckan före mens - då skulle man ta det lugnt dvs köra medelintensivt för att immunförsvaret var nedsatt och tog man ut sig kunde man åka på förkylningar mm. Det var nåt nytt. Jag tänker inte mycket på hur gör ska träna i relation till var jag befinner mig i menscykeln annat än att jag funderat att det borde vara rena EPO-kuren att varje månad tappas på lite blod, förutsatt att det stimulerar benmärgen att bilda nya blodkroppar. När jag växte upp, på den östliga sidan av järnridå, så sprang vi gärna till gympalärare inför våra könsdelade gymanatiklektioner och viskade att det var "den veckan på månaden" och då slapp vi vara med. För gympan var inget vi längtade efter. Medan pojkarna fick vara ute och spela fotboll höll vi på med balett(!)steg och i allra bästaste fall fick vi spela handboll en stund! Jag har väldigt dimmina minnen, dock inga lustfyllda, av gympan i skolan.
Hur gör ni tjejer när ni tränar - tar nu hänsyn till "lingonveckan"? Ser ni skillnad på er prestation under menscykeln olika faser? Nyfiken....

Omröstning- snabba ryck tack!

Omröstning:
Ska jag springa ikväll efter den spontana 50-års middagen hos grannen ikväll? Sprang igår, ska springa till och från gymmet imorgon och så BBC på lördag. Fötterna är sugna....
Vad säger ni?
Ni bestämmer!

Viktutmaning

Det verkar som jag blivit ensam med min viktutmaning; min utmanare har inte hört av sig på några veckor men jag tänkte fortsätta för min egen skull fram till 1:a juni. Just nu känner jag att jag har bra koll på kosten och motionen och vet när jag ätit för mycket, för onyttigt eller tränat för lite och onyanserat. Och återigen är det vägen som känns viktigare än målet!

tisdag 21 april 2009

Fotosafari

Välkommen att hänga med på min lantliga runda!


Då kör vi!

ca 2,5 km vidare - den vackra Kårsta kyrka

Hästar är roligt att springa om !

Sista hållplatsen för Roslagsbanan...

Backa gård - hit kan ni komma 3 maj för betessläpp kl 10
Jättekul att se kossornas glada skutt i det fria!
Läs mer här.

Mitt favoritträd... Visst är det fint!

Backe upp...

...och uppe på krönet!

Vinkar till bonden som är ute och jobbar!

Kissemisse kallar vi Hitlerkatten...

När det är tungt behöver man en hejarklack!

Nu är det inte långt kvar.

Framme! Skönt, nu är det bara strech kvar!
Hej då!



Distans: 7,4 km
Typ av pass: kortintervall 10 st á 1 minut, uppjogg 2,5 km, ner jogg 500 m.
Tid: ?
Teknikprylar: mobil med3,2 px kamera

måndag 20 april 2009

Träningsplanering

Insikten om att planering är A och O för att lyckas och nå ett mål sitter numera djupt rotad i mig. Varje söndagkväll sitter jag och planerar kommande veckans pass och under veckan genomför jag dessa, ibland med små ändringar av innehållet alt byter dag. Förut tog jag dagen som den kom och oftast kunde jag snacka bort min träning: "det blåser motvind, det är för kallt, jag är för trött, jag har för mycket att göra". Jag hade läst i flera år tips att man ska planera in egentid och träning i kalendern men det hade liksom inte "landat i mig". För saker måste landa i en för att man ska få ett skjuts framåt mot målet. Det förvånar mig numera nästan varje dag när jag via jobbet möter personer som vill gå ner i vikt och vid närmare intervju så visar det sig att de är HELT oförberedda, inte vet hur de ska göra och lägga upp det hela och ofta inte vet vad de ens har för mål! Upprörande...hihhi, sånt är numera en sån självklarhet för mig att jag blir bara häpen över detta. Men där kommer jag in i bilden och har en tacksam uppgift att hjälpa till med lite struktur.

Därför kanske ni blir nu häpna att jag först idag kommit fram till att jag måste även planera in min mentala träning och personliga utveckling i veckoschemat. Annars blir mina träningsfria kvällar bara spenderade framför datorn eller genom hushållssysslor och träna pannbenet skjuts upp till obestämd tid. Jag skäms att jag inte kommit på detta tidigare. Och planera in måste jag göra för jag har ingen annan tid än just dessa 2 timmar kvällstid någon gång i veckan att ägna mig åt detta. I julas fick jag i julklapp Ola Schenströms bok "Mindfulness i vardagen" och trots att den är bra och jag vill gärna lära mig att vara mindful så har jag bara läst ett par kapitel i den. SÅ nu ska jag planera in en kväll i veckan just för att läsa den, kanske läsa den här, kanske göra lite sånt eller bara ägna mig åt att göra lite hemma-spa vilket kanske inte är så mycket mentalträning men väl utvecklande!

Så vad har jag gjort ikväll, undrar ni? Jo, jag har dels funderat ut det som ni precis läst och sen har jag läst en artikel i en gammal Amelia en prestera mindre guide som tyvärr inte gav några AHA-upplevelser. Jag ska nu sätta mig ner och fundera på vad jag vill göra på mina "mentala" träningspass. Förslag?

söndag 19 april 2009

Good enough

Det är en viktig mantra för mig just nu och framöver. Den är speciellt viktig då jag går in till 100% med allt jag företar mig... till att börja med. Tills jag inser att jag inte har någon talang (ja, den letar jag efter fortfarande) på det området och lägger ner alternativt kör lite halvhjärtat då och då. Jag måste inte vara bäst på något eller allt och måste acceptera att det finns mängder med människor som är mycket bättre än jag på: att springa, laga mat, inreda, parta, uppfostra barn, ta hand om trädgård, köra bil, vara klok, prata mm. Och det viktigaste av allt : det är nog ingen katastrof, jag överlever. Men det är klart att det vore coolt att vara så där bäst på något så folk kunde säga (ja, jag söker ständigt efter bekräftelse..) med beundran i rösten. "hon är så bra på att...". Å andra sidan de som är riktigt bra på något bry sig nog inte om vad andra tycker och ffa så gör de inte saker bara föra att få bekräftelse.
Att försöka vara bäst är för mig tidsödande; det tar inte lika mycket tid till att vara good enough och då kan jag ju vara good enough på fler saker kanske... Och så kommer jag att må bättre av att inte jämföra mig med andra! Man njuter nog oxå mer om man kör enligt den principen!
Och det mesta här i livet är ganska förlåtande om man inte är bäst på det som ex trädgården som kommer igen varje vår. Kanske är inte barn det... Det är nog här som det är viktigast att lägga på ett krut vilket inte alltid är så lätt.
Nu har jag filosoferat färdigt. Ska nu vila, trött efter helgens göromål - det var trädgårdsjobb, lek, städning, grill med grannar och ffa många skratt med barnen!
Och idag blev det ett hastigt (skulle hinna hem för att fixa lunch till M4 och hans 2 kompisar) löppass. Det härliga var att ca 2 av de 7 sprungna kilometrarna gick genom mossig skog. Jag älskar att springa i terräng och har saknat det under vintern! Nu blir det mer sånt! Och tack vare makens teknikintresse och hans GPS kommer jag veta hur långt jag springer... och kan ringa hem om jag springer vilse vilket jag gjorde för ett år sedan... men det är en annan historia!

fredag 17 april 2009

Inatt jag drömde...


... att jag var på ett tufft NMT pass. Det var jobbigt, lerigt och .... minns inte mer. När man börjar drömma om träning - vad är det tecken på ? Kanske den pirrande lilla oron jag har inför nästa helgs BBC då vi ska få köra ett Boot Camp i Hagaparken.
Förresten, när man googlar bilder på NMT får man upp flera från Mias blogg, det är hon som givit NMT ett ansikte för mig!

onsdag 15 april 2009

Är det naturligt att springa?

Det finns säkert många åsikter i denna fråga där en del vill påstå att löpning är skadligt. Men jag vill påstå att för mig är löpning naturligt och jag befästs i detta ju mer jag springer. Jag märker hur kroppen själv anpassar hastigheten efter dagsformen, hur löpsteget justeras efter terräng och hur det mer och mer bara flyter på. FLOW alltså. Jag tänker på alla de stora etiopiska (eller andra afrikanska löpare för den delen) som sagt att de aldrig löptränat men iofs har de sprungit till och från skolan ett antal gånger per dag vilket gett ca en mara varje skoldag! Barn springer gärna och skadar sig bara om de snubblar och faller illa. Och människan har väl alltid sprungit för att ta sig fram på snabbaste sätt innan hästen blev tam och bilen uppfanns!
Vilket härligt och miljövänligt sätt att ta sig fram på egentligen! Inte undra att löpningen är en stor trend just nu! Vad trendig jag är! ;o)
Så tänkte jag och sprang till och från 4H-gården idag där jag styrketränar med grannarna. Det blev nästan 7 km löpning sammanlagt plus 35 minuter av mestadels core-övningar + styrka för armar och skuldror på gymmet. Inte en droppe bensin eller diesel förbrändes för att transportera mig till och från träningen men väl några kcal!

Att lyssna på kroppen

Det heter så fint men är inte alltid så lätt för mig att leva upp till. Bara det att jag sedan i somras fortsatt att springa trots stela och värkande hälsenor. Men jag hade tur, nu har det försvunnit (haha, jag hade rätt!).
Vissa dagar kan jag vara lite extra lyhörd på kroppens signaler, även på de pytteminsta. Speciellt de dagar som latmasken ätit sig in i min hjärna. Det var ofta så förut, innan jag kommit in i min planerade träningsrutin, den som jag nu utför utan att tänka efter. Igår var en dag då jag fick uppmärksamma vad min kropp hade att säga till mig. Och den sa: "jag vill och orkar inte, jag vet inte varför men jag vill ta en vilodag idag!" Jag var otroligt trött hela dagen (Piratfarsan påstår att det är långpassets fel), hade en tryckande huvudvärk och kände mig dimmig och allmänt omotiverad och absolut inte på topp. Tog till och med ett blodtryck på jobbet men det var OK. Så det blev som kroppen ville - en vilodag med "House" och ett glas vin.
Idag är kroppen på topp och vill styrketräna ikväll. Den får vad den vill!

måndag 13 april 2009

Utökar

Nu utökar jag mina veckopass till ca 3 mil per vecka dvs en ökning med 0,5 mil. Sedan reviderar jag mina nyårslöften - det får bli mer löpskolning och jag får väl ge pulsklockan en ny chans!

Långpass

Idag var det dax för långpass i min mening. Jag skriver så för de flesta som har löparbloggar tränar för maran eller ultralopp och deras långpass är låååååååååååååååååååånga!
För knappt 4 månader sedan sprang jag som längst 6 kilometer; efter nyår ökade jag på träningsmängden och kom uppåt milen eller 2,5 mil i veckan. Idag sprang jag längsta rundan hittills - 14,3 km! Yeah! Som vanligt hade jag komma-ut- och-löpa-långt-ångest men den försvann så fort jag var på andra sidan ytterdörren. Vädret var perfekt - plus 6 grader och mulet. Jag såg riktigt proffsig ut men mina funktionskläder och det nya vätskebältet. Sportaffärerna går inte back på mig i alla fall, jag önskar jag kunde spendera lika mycket pengar på vanliga kläder oxå men det kanske kommer om jag börjar se jobbet som ett träningspass.
Jag tog en fin runda på våra landsvägar i Roslagen. Tog det väldigt lugnt i början på den flacka biten, en obligatorisk kisspaus efter 3 km (alltid på samma ställe!) och sedan var det dax för den nya vägen. Den visade sig vara mer kuperad än jag trodde, men med lite hjälp av vatten tog jag mig igenom även den biten. Mina hälsenor känner jag inte av längre men istället är det ett ställe på utsidan nedom högra knät som gör lite ont ibland; jag tror att det är dax att införskaffa nya dojjor faktiskt innan jag får ett fulminant löparknä! Jag börjar märka av att detta är mitt 40:e år på jorden - efter gårdagens trädgårdsarbete värkte det lite i ryggslutet och även till vänster i bröstryggen vilket gjorde att löpningen kändes allt annat än smidig. Men det gick och faktiskt efter att ha passerat milen kände jag att steget satt och jag kunde öka tempot något! Och jag överlevde, det var det viktigaste, eller rättare sagt - att jag slapp ringa hem och be att bli upplockad någonstans mitt i rundan!
Efter 3 timmar kände jag mig otroligt trött vilket var ovanligt. Allt som oftast blir jag pigg av mina löparpass, det är Piratfarsan som alltid blir trött och undrar om det är en myt att man blir pigg av träning. Idag somnade jag en stund på soffan, utmattad. Har det varit för mycket de sista dagarna - Kolmården, magsjuka, för lite sömn, trädgårdsarbete eller var det bara ett resultat av långpasset? Brukar ni bli pigga efter era långpass?
Nu sitter jag och planerar in min träningsvecka och nästa långpass!

söndag 12 april 2009

Alltid så här års...


...längtar jag ut! Det kliar i "gashanden" och kroppen lutat automatiskt när jag tar kurvorna med bilen... Ni som kör mc förstår.... Hojlös på våren= hopplöst!
Bilden är "pre-kids", känns som oerhört länge sedan....

Gröna fingrar

Vaknade imorse som en ny människa - utan illamående! Hurra fast klockan var 05.30 vilken är L1:ans gomorron-tid. Maken tog en långrunda på förmiddagen och tyckte att han borde nog vilat en dag till efter magsjukan så jag som ligger en dag efter honom i sjukdomen beslöt att avvakta med min. En grillkväll hos grannarna och en hiskelig motvind gjorde inte mitt beslut svårare precis...
Det blir alltså ett långpass imorgon. Dagen ägnades åt lek med barnen och lite påtande i jorden. Jag har inga gröna fingrar men gillar att ta bort det gamla vissna i rabatterna för att göra plats åt det nya. Det är ju så livet är i smått som stort - rensa för att kunna ta in mer nytt. Hur ska jag bara förkalra för L1:an att krokusarna ska vara i fred!???

lördag 11 april 2009

När verkligheten hinner ifatt en....

2 dagar på Kolmården med övernattning hade vi tänkt oss. Igår blev maken magsjuk och gick där som ett blekt lik med barnvagnen. Imorse och inatt var det min tur och jag är inte bra än så vi kom hem till lunch. Kidsen var friska som tur (?) var och hade jätteroligt åt alla tigrar, schimpanser, kamler och tapirer som var väldigt vårpigga och visade sig från sin bästa sida.... Tapirerna har inte snygg baksida kan jag tillägga. Hela Kolmården är väldigt kuperat så vi fick oss en rejäl dos backträning med barnvagn. Jag fick över 20 000 steg på min räknare!


Nu ska jag ta det lugnt så jag orkar med det planerade långpasset imorgon, jag väntar nog till eftermiddagen dock!

torsdag 9 april 2009

Glad Påsk!

Det kom ingen kräksjuka idag...peppar peppar ta i trä! Så på lunchen drog jag snabbt iväg på min intervallträning. 3 km uppjogg, 6 intervaller á ca 100 meter i en backe och sedan snabb tur tillbaka på ca 2,5 km. Jag flög uppför backen, nästan som häxorna gör inatt på väg till Blåkulla. Jag är lite rädd för dem idag för vi hade glömt att handla godis åt dem! Ett gäng fick rosa tetror med jordgubbs-Mer medan andra skrämdes iväg med information om kräksjukan. Kan hända att vi imorgon vaknar kväkande som ett gäng vårtiga paddor....
GLAD PÅSK!

Det är kallt idag!

Jag tänkte börja dagen med lite steg på stegräknaren - en vända kring huset där jag jobbar är ca 1000 steg och en bra start. Jag träffade på detta lite frusna par på vägen. Det är lite kyligt på morgonen och jag känner mig lite konstig i magen (hoppas det inte är kräksjuka på g) men jag har tänkt köra backintervaller på lunchen som planerat.

onsdag 8 april 2009

Här kräks det

Som tur är (?) är vi vuxna odrabbade. Förra veckan var det M4:ans tur och imorse L1:ans! Piratfarsan, som är pappaledig, är den som får ta smällen . Ledig är nog inte passande ord just nu....
Själv känner jag mig seg och illamående så det blir att ta det lugnt idag för imorgon står backintervaller på schemat + lite styrka på kvällen.

tisdag 7 april 2009

Helt omöjligt!

Dessa övningar för bålstabiltet hittade jag i en gratistidning - Sportbladet.
Jag har försökt att göra dem ikväll men de var faktiskt omöjliga att utföra.
Och ändå tycker jag att jag nu efter regelbunden core-träning (hemma och på gymmet) har hyfsad styrka i bålen.... Ack så jag bedrog mig..... Försök själva. Kanske var felet att jag hade inga skor och att min boll är hårt pumpad men som man säger i mitt hemland - en usel ballerina ska inte skylla på sin kjol!
Dagens träning:
Snabbdistans 7, 4 km
30 minuter core-träning + tåhävningar + benstyrka


Vår!

Lunchpromenad i solen!


söndag 5 april 2009

Hårvård

Hur gör ni som tränar mycket med håret? Sedan ca ett år tillbaka tränar jag 5-6 dagar per vecka och givetvis (?) har jag shamponerat håret rent efter varje pass. Resultat: hår som lätt blir smutsigt och fett. Till skillnad mot tidigare då jag tvättade max 3 ggr per vecka. Nu har jag skaffat ett nytt lite lyxigare shampo hos min frisör, det känns lite bättre men är inte helt som jag skulle vilja ha det - lite "torrare"!
Nu vill jag ha synpunkter och tips som här!

Perfekt

Idag var det en av dessa perfekta dagar med bra löparväder ( ca 5-6 grader, lätt vind, lätt nederbröd... OK, det sista kan man ju vara utan!) och bra flyt i träningen. Jag gav mig ut efter frukost, utsövd och pigg. Frukosten bestod som vanligt (varför ändra på vinnande koncept) av havregrynsgröt med keso och frysta bär samt en grov macka med leverpastej. Kaffe till förstås!
Till vintertightsen (de håller ju ihop fläsket så bra) en långärmad underställströja + en långärmad funktionströja. Inga vinterattribut som vantar eller mössa men väl ett hårband och MP3:n med favvo spellistan som Piratfarsan skapat, mycket 60-tal, hårdrock och Imbruglia.

Det blev lite drygt 12 km i bra tempo. Hur snabbt vet jag ej för jag tränar utan tidtagning just nu utan går på känslan i benen + andningen. Kroppen var lätt, steget bra (kan man ha dåligt steg till Rush:s Tom Sawyer?), det gick lätt i uppförsbackarna och benen gick av sig själva på slutet, jag kunde egentligen ha fortsatt lite till men även Piratfarsan ville ut och kuta!Jag mötte massvis med glada människor ffa ryttare, tänk vad våren gör med människorna!När jag hade sprungit ca 9 km började steget flyta extra bra! Jag har alltid hävdat att milen är "min" distans men nu börjar jag fundera på om det kanske inte är halvmaran. Intressant. Nu ska jag börja testa lite längre pass, nästa helg 14-15 km. För detta ändamål har jag idag införskaffat ett nytt vätskebälte, det gamla är ca 15 år gammalt och inte så ergonomiskt. Det här verkar lite bättre.

lördag 4 april 2009

Premiär!


Vilken dag - sol och värme, jobb hemma och i trädgården. Och med den bästa avslutningen - en god grillmiddag (den första för i år!) med goda grannar. God mat, bubbel, glada barn, gott sällskap - det behövs inget mer! Det kommer bli en bra sommar men det gäller att springa en hel del om middagarna kommer vara så kaloristinna som kvällens...


fredag 3 april 2009

Backintervaller


Det är vår i luften, fågelkvitter och fullt med tussilagon i alla dikeskanter! Så vackert och inspirerande för mitt pass som enligt planen blev backintervaller. Jag tog först en lugn runda på ca 4 kilometer. Dagen till ära var jag avskalad från vinterskruden och kände mig ganska lätt i kroppen, i alla fall på överkroppen för mina vårtights är så tunna att de inte stramar åt och låter ffa rumpmusklerna att "fladdra" lite. Störningsmoment...
Hur som haver så blev 6 st backintervaller á ca 200 meter; jag hade inte med mig någon GPS men enligt kartmätning på jogg är det ungefär den sträckan. Jag hade inte klockan med mig så jag har ingen aning vad för km-tid jag fick men det kändes inte relevant - jag drog på allt jag orkade och tog gåvila på vägen ner från backen! Känns som alltid jätteskönt efteråt. Nu ska jag laga lite middag till familjen (kyckling, förhoppningsvis utan glas i), ta ett glas vin till och softa lite om inte jag och maken får för oss att möblera om vilket vi ofta gör i tid och otid på våren!
Någon IKEA blev det inte idag; det var ju så vackert väder och vi hade annat att göra hemma och som vanligt inför ett sådant besök så kunde jag inte komma på vi egentligen behövde därifrån fast jag hade en hel lista i huvudet för 1 vecka sedan....
Ha en skön fredagskväll allihop!

torsdag 2 april 2009

Powerwalk

Har inte powerwalkat på läääänge i och med att löpninen har tagit över - den har känt som en tideffektivare träning. Men ikväll, liksom för några dagar sedan, blev det ca 1 timmes powerwalk men en kär granne mest för att fylla på steg i vår stegtävling på jobbet. Jag kan ju inte gå och lägga mig och ha typ 4ooo steg på en dag! Så mycket samvetsgrann lagkamrat och tävlingsmännska är jag faktiskt. Så nu kan jag snart lägga mig med gott samvete och ca 14 tusen steg på räknaren. Och imorgon ( om ingen av oss blivit kräksjukoch risken finns jo då M4 höll på hela dagen igår) åker hela Familia till IKEA för att shopp och då kan det bli miljoner med steg!
Gårdagen bjöd på en timmes styrketräning, fortfarande med stor vikt på coredelen samt ben.

onsdag 1 april 2009

Det har vänt!

Måste vara våren på antågande - kroppen börjar göra sig av med vinterfettet! ;o)