söndag 30 november 2008

Äntligen!


Jag är, sedan kl 13 idag, en lycklig ägare av en Electrolux köksmaskin ( jag fyller år på julafton!!!). Som jag har knådat surdegar för hand sedan i våras - jag har både valkar och skavsår i handflatorna. Men nu får jag stå tillbakalutad och bara titta på, kanske någon gång knåda lite för nöjes skull. Jag och M4 startade direkt med lussebullar som blev gudomligt saftiga och luftiga! Mums. Nu har jag friskat upp mina surdegar och imorgon ska jag baka några Grand Blancs. Mmmmmmm..... Älskar doften av nybakat i huset!

Utmaning

Rapport från push-up utmaningen.
Jag är inne på vecka 4. Sedan mitten på vecka 3 känns det jävligt tungt. Men jag ska inte ge mig. Får se om jag klarar 40 på raken ikväll efter 29+33+29+29-serien....
I värsta fall får jag repetera veckan, det är ju lite tid kvar till jul. Eller hur Mia?

Vinter=viloperiod

Jag har bestämt mig för att inte slå några rekord under vintern utan bara fortsätta springa ca 3 ggr i veckan utan avbrott. Hitills går det bra. Jag märker att tiderna håller sig kring 5:20-tempot och det är OK. Ska bara öka distansen lite. Jag springer oftast kring 6 km och det för att jag alltid har bråttom hem, även om jag inte behöver... Ska ägna mig åt lite mental träning där och utöka lite.

Distans: 5,6 km
Tid: 30:06 min
Min/km: 5:22

lördag 29 november 2008

Filmtips


Ikväll såg vi "Barnhemmet" en riktig skräckfilm av den gamla skolan. Piratfarsan och jag, i samma soffa, hopklistrade av rädslans svett.....

Första advent


I år har jag ingen koll alls - imorgon är tydligen första advent. Jag som alltid brukar vara klar vid det här laget med allt pynt och har fyllt frysen med saffransbullar och planerat in alla julklappar. Men jag är inte stressad. Det ordnar sig.

Imorse innan jag åkte till jobbet läste jag i SvD en härlig intervju med Lottie Knutson som är kommunikationschef på Fritidsresor. Hon som gjorde den bästa insatsen efter tsunamin, som fick regeringen att rodna av skam. Hon säger så här:

"Jag tränar på att vara här och nu....och framhåller att simultankapaciteten är den värsta kvinnofällan som finns. Ändå koketterar många med att det är bra att hålla många bollar i luften."

Så sant och ändå är jag själv där ibland, förhoppningsvis mindre nu än förut.

Lunchpass

Det var mycket gnäll här i torsdags fär jag klagade på all planering som behövs för att kunna träna. Jag kan egentligen inte skylla på barnen utan på min bristande motivation. Och den i sin tur har ju sina svackor speciellt när jag är trött och vädret är taskigt. Så torsdag kväll packade jag min träningsväska efter allt gnällade och igår jobbade jag supereffektivt för att kunna träna på lunchen. Och himlen var nådig - det gick! Inga externa störningar kom i vägen.
Det var plusgrader, lite blåst och SOL! Det blev ett kort och snabbt pass. Jag har ingen GPS så avstånden är ungefärliga. Passet kändes snabbt och jag fick lite ont i vaderna för en gångs skull. Kanske för att jag börjat tänka på löpteknik - att skjuta ifrån med vaderna/fötterna?

Distans: 4,2 km
Tid: 22:03 min
Min/km: 5:08

torsdag 27 november 2008

Film

Nu har jag köpt DVD:n! Jag vet, man ska se den på bio men jag hinner inte och har ingen lust heller. Så det blir att mysa till det hemma med några granntjejer nästa helg!

Gnäll!

"Att gnälla är som att gunga gungstol.
Du har massor att göra men kommer ingenstans."

Så står det på en kylskåpsmagnet vi har hemma. Så sant så sant. Men nu känner jag för att gunga lite. Jag vill gnälla lite på planering. Jag är en människa som är bra på planering, älskar listor, struktur mm. Därför brukar det inte vara några problem att få in träningen i vardagen. Det är ju bara att planera. Men ibland faller det. Förut föll det mycket pga väder och sjukdom men nu förtiden är jag (peppar, peppar) sällan sjuk och ge mig ut och springer även om det är kallt och regnigt. Men det faller fortfarande, dock sällan, pga de två minsta medlemmarna i vår familj och då mest på minstingen L0. Som idag - skulle ha tagit en runda efter nattningen men den drog ut på tiden till en bra bit efter 20 och då försvann lusten... Kanske att det föll pga min vilja ändå? Hur som helst. Sånt problem angriper man med mera planering så Piratfarsan får ta nattningen av L0 de kvällar jag ska ut och springa så hoppas jag komma från detta problem. Men kvällen är ung och jag kör utmaningen samt plankan och planerar för ett lunchpass. imorgon.
Och så ska jag julplanera lite....


Ibland undrar jag vad jag hade för undanflykter för att inte träna innan barnen fanns och då vi bodde centralt och hade nära till gym och elljusspår i Ursvik. Vad lat och ffa omotiverad jag var. Och så mycket träningstid jag gått miste om. Men det tar jag igen nu..... ute på mörka vischan, utan gym i närheten och med 2 kids. ;o)

Vatten


Plötsligt inser jag och Piratfarsan att vi blivit dåliga på att dricka vatten nu när det är vinter och allt. Och brist på vatten sätter ju ner prestationen i löpningen för att inte tala om dålig hy, dålig andedräkt och den där vaddkänslan i huvudet. Så nu fyller jag på! SKÅL!

tisdag 25 november 2008

Underställ




Enligt Runners var detta Bagheera underställ mest prisvärt ( jmf med bl a Craft mm).
300 spänn här.


Icebugs


Ni som har skostorlek 41,5 och uppåt kan titta här för ett riktigt skofynd!
"MR Dry Dual BUGrip Icebug
Robust och tålig löpning- och walkingsko för nordiska vintrar. Vattentätt membran med andningsfunktion i överdelen och Icebugs patenterade greppteknologi, BUGrip (stål-dubbar), som ger säkert fotfäste även på hala underlag." 499 pix!

Visdom från böcker

Genom åren har jag läst och bläddrat igenom ett ansenligt antal sk självhjälpsböcker. De står spridda i våra bokhyllor för skulle jag samla ihop dem så skulle våra gäster tro att de kommit hem till ett riktigt wacko. Haha!
Nåväl. Det står i stort sett samma saker fast beskrivna på lite olika sätt i de flesta av dem.
Men några saker har faktiskt fastnat i min hjärna. Här kommer det:
1. Man kan visualisera fram det man önskar ( från Shakti Gawain)
2. Om du ska säga nåt tänk: måste det här sägas? måste det sägas av mig? måste det sägas nu?
( från Mia T "Självkänsla nu")
3. Att inte tala dömande ex " Du är slarvig" (=dömande) mot "jag tycker att det där var slarvigt
gjort" (= min åsikt). Från Åsa Nilsonne "Vem är det som bestämmer i ditt liv".
Plus en viktig sak som jag lärt mig via min terapiutbildning sk KPT:
" Dina tankar ger upphov till vissa känslor så genom att ändra dina tankar kan du ge skapa andra mer önskvärda känslor!"

Orions bälte

Och Karla vagnen var några av stjärnbilderna jag kunde njuta av denna underbara kväll när jag tog mig ut för ett löppass. Barnen var nattade, köket städat och det mesta undanplockat inkl maken som sin vana trogen gick ner till källaren för att online möta sina PS3-soldiers (alltid på tisdagar). Och jag var så sugen på lite löpning. Tänkte ta ett jättekort pass på 3 kilometer men det lev lite mera. Det var kallt, mörkt och halt men lugnt och stilla och det luktade gott av eldad ved...
Distans: 5,0 km
Tid: 25:55
Min/km: 5:11
Väl hemma blev det:
- 2 minuter planka
- 50 raka sit-ups
- 10 sneda sit-ups på var sida
- 20 vadpress på varje ben
- push-ups (OK Mia, jag skriver inte hur många!)

söndag 23 november 2008

För lite bloggande

Det har det varit senaste veckorna - dels är mor på besök och jag försöker att inte sitta framför datorn för länge, dels så tar det ca 45 minuter att natta pigge L0. Grrrr.... ffa då jag ofta somnar själv och blir på uselt humör...
Men men...
122 armhävningar blev det efter nattningen ikväll.

En ny variant att testa?

Snö!


Hela världen blev riktigt vit igår! Speciellt hos oss, det föll säkert 30 cm snö på kort tid.
Snöskottning och dra M4 i snowacer är väl oxå träning???

Lunchträning

Blev så sugen på lite lunchträning efter att ha läst om det i flera bloggar. Tyvärr så har jag bara 30 minuters lunch som jag ofta blir sen till (pga mkt jobb) och så är jag ju tidsbokad med "klienter" direkt efter. Men i fredags öppnade sig en möjlighet och jag tog den så klart.
Trots minusgrader, domnade lårmuskler (dax att köra med tjockare tights?) och lite blåst. Men det var härligt! Jag är lite tveksam till distansen (jag körde efter skyltar) för det tempot har jag inte haft i år och det kändes inte så snabbt. Men men...

Distans: 6,6 km
Tid: 31:43
Min/km: 4:48

På kvällen var det dax för lite push-ups. Nu är det riktigt tungt så där i slutet på vecka 3...
Men 100 blev det....

torsdag 20 november 2008

Storebror ser dig

Mig ser i alla fall ICA som genom "Mina varor" har kartlagt vad jag brukar köpa och därför lockar med rabatt på just dessa varor:
Hipp barnmat - OK
Keso - jajamen
Zoo tablettaskar - lördagsgodis till M4
men dessa förstår jag inte:
Honungspuffar ? aldrig köpt i hela mitt liv
Marängbottnar ? köpte 2 pack till M4:s tårta i augusti
Hot dogs ? minns ej när jag köpte senast
Nu är jag motiverad till att bättra mina matinköp så det ser bra ut i ICAs stora dator!

KNIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIP

Av någon märklig (?) anledning kom jag på idag en negativ sak med löpningen - man blir faktiskt lite slappare i bäckenbottenmuskulaturen och då är det fara för läckage på äldre dar. Och att investera min pension i Teena Lady vill jag inte. Så det gäller att göra knipövningar och/eller skaffa såna här:

Skydd

Såna här är nog bra att skaffa inför vinterns löppass. Undrar vilken sort som är bäst?

Vinterlöpning

Idag var det premiär för vinterlöpning. I strålande sol och en minusgrad begav jag mig ut, påbyltad med ett extra linne (räckte mycket väl och blev över). Det var härligt att komma ut då jag inte sprungit på exakt en vecka - förkylningar och sjukt barn har varit ett hinder... eller en undanflykt? Nåja. Det var halt ute på vår landsväg och jag gled tillbaka i steget. Kände igen det från tidigare vinterlöpning - imorgon kommer jag säkert ha träningsvärk i ljumskarna som fått stå emot lite. Startade lätt, ökade sedan till 5 min-tempo . Sprang så ett par kilometer. Sen blev det motvind och halare så det blev lite lugnare. Tänkte på Mias onda skinka när jag närmade mig 4 kilometers strecket - den kyliga vinden gjorde att min bak blev stel och benen otympliga och blyaktiga. När det var nån kilometer kvar ökade jag så gott det gick (vi det laget lät jag som en astmatiker) . Hela passet gick på ca 5:30-tempo vilket är OK. Jag tänker inte slå några rekord under vintern utan bevara min kondition. Att komma under 5-minuters tempo blir vårens mål.

Distans: 5,6 km
Tid: 30:30 min
Min/km: 5:27

93

Det var tungt med utmaningen igår efter afrogympan men det blev i alla fall 93 push-ups sammanlagt. 100 hägrar....

Afro


Det har varit dåligt med träning senaste veckan så därför blev jag jätteglad när jag fick möjlighet att sticka iväg på aerobics igår kväll. Det var överraskningsträning - afrogympa! Shitkul - det var mycket skaka på rumpan, göra fåglar, jucka, brösta upp sig , hoppa, skutta mm. Vilket guldpass!

söndag 16 november 2008

Dagens

Dagens träning gjordes i mörkret i barnens lekrum emellan knådningspassen:
- 91 st armhävningar
- 50 sit-ups
- sidoplanka 30 sek på varje sida med skulderdrag
- 1 minut planka
- 30 höftböj
- 10 utfall på varje ben

Bröd åt folket

Förkyld och med mor på långvisit samt icke-sovande lillpojk = humöret har sviktat lite. Har inte kunnat träna som jag velat dessutom. Men nu är humöret klart bättre efter ett antal åtgärder:
- skogsutflykt med 0,5 L trattisar som resultat
- surdegsbak, finns inget som får mig på bra humör som lite knådning
- mor med sambo bankade framför "Da Vinci koden"
- jag får göra min armhävningsutmaning samt lite andra styrkeövningar

Imorgon hoppas jag på ett löppass!

fredag 14 november 2008

Besök

Mor är på 2 veckors visit. Det går bra och ffa så kan jag nu ta några löppass dagtid och inte i mörker! Hurra!
Igår efter att ha lämnat M4 på dagis, raskt hem, byta om till löparkläder och snabbt ut innan L0 vaknar ur sin förmiddagsdröm. Lugnt pass för lite snorig är jag nog fortfarande.
Distans: 5,3 km
Tid: 28:58
Min/km: 5,28

torsdag 13 november 2008

På mitt nattduksbord

Visa mig vad du läser och jag säger vem du är!
Så:
"Feminism" av Lena Gomzöe
"Barnkammarboken"
"Att välja glädje" av Kay Pollack
"En riktig kvinna" av Sara Arrhenius
"Curling föräldrar och servicebarn" av Bengt Hougaard
"Vem är det sombestämmer i ditt liv, om medveten närvaro" av Åsa Nilsonne
"Trygga små barn" Av Torun Hansson

Diagnos: Neurotisk och stressad småbarnsmorsa som är trött på hushållsjobb och gärna vill kalla sig feminist.

onsdag 12 november 2008

Utmaningen

Jag körde mina push-ups ikväll. Är lite mör i mina triceps och trodde inte att det skulle gå men det gick... över förväntan! Träningen börjar ge resultat. Jag känner att min hållning i armhävningen är så mycket bättre! Tänk, i våras kunde jag göra max 1 st och nu:
14+16+12+12+30=84 st
Det artar sig men det är otänkbart att snart göra 100 på raken!!!

Höstdepp

Det verkar vara ganska höstdeppigt och trött på de flesta träningsbloggar just nu. Ganska novemberaktigt. Vad kan man göra åt det. Jag blandade lite ny rågsurdegsgrund och ser framemot lite brödbak till helgen.

tisdag 11 november 2008

I min ljuva ungdomstid



Jag blir helt nostalgisk när jag ser denna flaska. Har precis lagat kålpudding och då ska det vara sirap i. Minns ni friluftsdagarna på högstadiet? På det ljuva 80-talet då det inte fanns (inte för gemene man i alla fall) sportflaskor. Vi hade alla vatten/saft (ingen som hört talas om Low carb på den tiden) i såna urdiskade sirapsflaskor. Det är nästan kult för mig! Länge leve 80-tal!

Himmel i munnen

Fantastisk choklad fast det låter äckligt. Men helt i svensk smak - sött och salt som blir gudomligt!


Trojan


Vi har fått in ett virus i systemet. En trojan som av nån konstig anledning bestämt sig för att radera ut alla träningsbloggar ur mina favoriter. En latmask till virus.
Får sortera in alla dessa utmärkta bloggar i spalten till höger istället.
Men först ska jag laga lite kålpudding till morgondagens middag.

Living on the edge

Jag lever farligt. Sprang trots en förkylning. Just jag borde veta bättre. Men jag var sååå sugen.
Tunga ben men ganska snabbt pass trots att skulle ta det lugnt.

Distans: ca 3 km
Tid: 14:45
Min/km: 4,55

lördag 8 november 2008

Morgonstund

har guld i mun! Det blev ett tidigt pass efter frukost. Tog det lugnt för jag är lite snorig men det blev i alla fall lite fartlek andra halvan. Skönt att dagens pass är avklarat. Belöningen kommer ikväll då jag ska på bio + käka middag med en väninnan.

fredag 7 november 2008

Sockersug

Något har hänt senaste veckan. Mitt sötsug har ökat fast det inte handlar om den speciella veckan. Så är det alltid när mor ska komma på besök, stress? Hon kommer på måndag och då måste jag stålsätta mig, äta bra, ut och kuta varje dag. För annars brukar hennes besök resultera i att jag fallerar totalt i flera månader. Analytikersoffa behövs ej. Bara mera löpning!

Dagens utamning: 11+15+9+9+25 armhävningar. Tungt på slutet.

torsdag 6 november 2008

Logistik

Idag var det en sån dag som kunde ha gått helt åt fanders men som blev ganska underbar.
En sån dag då logistik och A och O; ni som har småbarn förstår mig.
Den började inte så bra men blev så här:
04-05 L0 tokvaken, maken går ner och lägger sig på soffan. Jag vaken.
06.30 Jag och barnen går upp
07-08 påklädning, frukost, blöjbyte, bäddning, Barnkanalen, lek
08.20 L0 somnar, en stilla stund med M4
08.40 skrapar och värmer upp bilen
08.55 väcker L0, påklädning, vi åker till dagis
09-09.40 lämnar på dagis, utvecklingssamtal
09.45 refererar för maken utvecklingssamtalet per telefon, kör för att träffa kompis
10.00 L0 somnar i bilen
10.15 anländer TK, och shoppar på second-hand med barnprylar.
10.45-11.40 lunchfika med mammaledig kompis. L0 vaknar och får mat
12.10-13 babysim
13.30 Stopp på ICA, mjölk inhandlas
13.50 hämtar M4 på dagis
14-16 barnkalas hos M4:as bästis, båda barnen får mellis och tårta, jag kaffe
16.10 kommer hem, maken anlänt precis och håller på med teknikinstallation
16.25 startar tillredning av middag = ugnspannkaka
17.00 tar på min löparutrustning
17.05 pannkaka skjuts in i ugnen
17.10 jag ut i mörkret
17.40 åter hemma
17.45 middag
18-19 Bompa, undanplockning, mys med barnen
19 maken nattar L0
19.40 jag nattar M4 och somnar...
20.45 vaknar
21.00 äntligen dusch och lite matpåfyllning
21.15 får sätta mig vid datorn, maken spelar PS3

Det blev en bra dag med mycket glädje. Löppasset var så skönt - lätta ben, lätta tankar. Tänkte mest på löpsteget - från höften, skjuta ifrån mm.


Distans: 5,6 km
Tid: 29:07
Min/km: 5,16

onsdag 5 november 2008

Armhävningar

Seg dag och kväll beroende på alldeles för lite sömn. Men tog mig i kragen och utförde utmaningsträningen: 10+12+8+8+20 armhävningar!

tisdag 4 november 2008

En springlåt?


Just nu diggas det Iron Maiden för fulla muggar hemma hos oss. Föreställ er 2 vuxna 35+ samt två ungar - en på 4 bast och en på 8 månader som med sann glädje headbangar till denna låt bland annat. Trodde att det skulle vara den perfekta springlåten men vem orkar i det tempot?
Här finns mera hårdrocks tokerier!

Det eviga plockandet

Här kan man läsa om en skitsak som lätt kan få många kvinnor att vilja vara gifta med en kvinna (om man nu ser plockandet som typiskt sånt som vi kvinnor är duktiga på).
Visst, kul med experiment att låta saker ligga framme, sluta plocka och se vad som händer efter tre veckor (jag har inte vågat) etc men det som är intressant är: VARFÖR har jag ett så starkt behov av att gå och plocka jämt och ständigt och ffa efter nattningen av kidsen när jag egentligen kan ta det lugnt? Det tar ju trots allt sin lilla tid men jag kan inte få ro i kroppen om jag inte plockat färdigt. Är det så för alla männsikor, alla kvinnor, alla tvångsmässiga perfektionister? VAD är det som driver oss - gener (kvinnor skötte samlandet i de första samhällen), uppfostran, brist på hobby?
Snälla, skicka mig på kurs hur man slutar att plocka!
Denna text har kommit till utan att jag plockat endaste dugg före! Duktigt va?

måndag 3 november 2008

Min lilla bagare


Just nu delar vi samma intresse för surdeg....

Lätta ben


Jag sprang med väldigt lätta ben i mörkret idag. Mycket skönt pass. Glad att inte behöva känna blyben under hela passet. Tankarna flöt, vardagsproblem fixades, saker planerades - jag var i min lilla värld. Svårt att uppskatta farten i mörkret men det gick bra snabbt...för att vara mig.

Ikväll börjar push-up utmaningen!

Distans: 5,3 km
Tid: 27:58 min
Min/Km: 5,17

lördag 1 november 2008

Snabb som vinden

Distans: 5,6 km
Tid: 28:36
Min/km: 5,06

Idag var jag överraskande snabb på min höstrunda i det vackra men kyliga vädret.
Måste varit pannkakstårtan á la Pettsson som vi åt till lunch!
Fortsätter jag i samma takt och ökar distansen så kan jag faktiskt springa milen på 50 minuter nästa år!